torsdag 18 juni 2009

Supergoda tekakor!!

I dag ligger man bra till hemma. Bakade tekakor som blev mycket populära. De är gjorda på havregryn så de blir väldgit saftiga.

Här kommer receptet:

16-20 st.

50 g jäst
5 dl mjölk
2½ dl havregryn
150 g smör
1 dl socker
1 tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Börja med att blanda 4 dl mjölk och 2½ dl havregryn, låt stå i kylen i två timmar.

Smula jäst i en bunke & häll på 1 dl kall mjölk och rör ut den.

Smält smör och häll över havregrynsblandningen. Värm i kastrull till 37 grader. Häll över allt på jästen. Tillsätt socker & salt och nästan allt mjöl.

Låt jäsa i ca 30 min.

Kavla ut till en platt deg ca 1 ½ cm tjock. Ta ut runda kakor med en skål (ca 10 cm i diameter) Läg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.
Låt jäsa på plåt i 40 minuter.

220 grader i 10 minuter. Låt svalna på galler.

Lite bra tips när man bakar:
När man ska jäsa degen i bunken ska degen bli ungefär dubbelt så stor.
När man ska jäsa bullar på plåten så kan man trycka till lite lätt på bullen, sväller den ut direkt efter så har den jäst klart.
När man gräddar bröden och är osäker på om de är klara så kan man vända på dem och knacka löst i botten, låter den i håligt så är den färdig!!


1 kommentar:

Anonym sa...

Ohh, dom där ska jag lätt prova på att göra...:-)

Puss på dig gumman, trevlig midsommar :-)

// Kram, kram!!